Osmoosi

Lasikuituruoksi eli "osmoosioksi" kutsutaan, kun kahden nesteen, joilla on eri konsentraatio, välissä on puoliläpäisevä kalvo, toinen nesteistä tunkeutuu kalvon läpi ja aiheuttaa paineen kasvamista kalvon sisäpuolella.

Miten "osmoosio" vaikuttaa lasikuituveneissä?

Veneen tapauksessa puoliläpäisevä kalvo on gelcoat ja neste on vesi. Ajan kuluessa lujitemuovin sisään imeytyy vettä. Vaikka suurin osa kosteudesta kulkeutuu rungon läpi pilssiin aiheuttamatta sanottavaa vahinkoa, osa siitä alkaa kuitenkin hajottaa laminaatissa käytettyjä materiaaleja, mikä saa aikaan "osmoottisten" liuosten muodostumista. Osmoottinen liuos sisältää etikkahappoa ja glykolia, ja sen molekyylipaino on suurempi kuin vedellä, minkä takia se ei pääse kulkemaan takaisin gelcoatin tai laminaatin läpi. Kun lujitemuoviin imeytyy enemmän vettä, muodostuu osmoottista painetta, joka lopulta saa aikaan rakkuloiden muodostumista gelcoatiin. Useimpiin suojaamattomiin lasikuituveneisiin muodostuu jossain vaiheessa ikäänsä osmoosioireita. Niiden muodostumisen aikajänne ja laajuus riippuvat useista tekijöistä, kuten lämpötilasta ja veden tyypistä, maissa säilytyskausien pituudesta ja ennen kaikkea alkuperäisen laminaatin laadusta.

Miten tunnistan lasikuituruton?

Rakkuloiden muodostuminen gelcoatiin on ensimmäisiä merkkejä lasikuiturutosta Kun tällainen osmoosirakkula puhkaistaan, siitä valuu hieman etikantuoksuista nestettä. Lasikuiturutto on mahdollista tunnistaa ennen näkyvien merkkien ilmaantumista tarkistamalla rungon kosteussisältö kosteusmittarilla. Näin saadaan kuitenkin vain eräs ilmaisu ongelmasta. Kosteutta havaittaessa onkin syytä pyytää alan ammattilaista määrittämään ongelman laajuus ja ehdottamaan toimia sen korjaamiseksi. Asiantuntijoilla on kosteusmittareita, joilla voi mitata rungon kosteuden.

Suojautuminen lasikuiturutolta

Uudet veneet:

  • Paras tapa ehkäistä lasikuituruttoa on käyttää oikeita menetelmiä ja materiaaleja veneen valmistamisen aikana.
  • Mitä laadukkaammin lujitemuovi valmistetaan, sitä paremmin se on suojattu lasikuiturutolta.
  • Vie veneesi pinnoitettavaksi heti uutena epucoat venesuoja pinnoitteella, silloin saat kestävän suojan vuosiksi.

Vanhat veneet:

  • Ennen kuin vanha vene voidaan suojata epucoat pinnoitteella, sekä laminaatin että gelcoatin kunto pitää selvittää.
  • Jos et ole varma niiden kunnosta, kysy neuvoa meiltä.
  • Jos runko on kunnossa, se voidaan suojata lasikuiturutolta epucoat pinnoituksella
  • Muussa tapauksessa se on suositeltavaa korjata kunnolla.
Call Now Button